Mi smo članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a / FSR-a) i nastojimo u svijetu živjeti Evanđelje po primjeru svetoga Franje Asiškog. Franjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike franjevačke obitelji koji se dijeli na Prvi red (braća fratri), Drugi red (sestre klarise) i naš Franjevački svjetovni red, do nedavno poznat kao Treći red sv. Franje.

Svoje poslanje živimo u svakodnevnom životu u svijetu, obitelji i društvu na različite načine. U krilu Katoličke crkve Gospodin nas je okupio i nadahnuo pozivom kojeg je nekoć uputio našem ocu i bratu Franji, a mi nastojimo odgovoriti na taj poziv čeznući za izgradnjom ovog svijeta u kojem nas je Gospodin pozvao biti.

Svoje zajedništvo na konkretan način živimo u bratstvima, koja su slika Crkve. Trudimo se prihvaćati svakog kao brata i sestru. Radosni smo ako uspijemo u svijetu biti kvasac Evanđelja. U stvorenom svijetu želimo otkriti tragove Stvoritelja te zbog toga želimo brinuti za stvoreni svijet. Sakramentalni život, poglavito euharistija i ispovijed, kao i osobna i zajednička molitva, snaga su koja nas nosi kroz život. Sinovskom odanošću častimo Gospu kao svoju Majku i Kraljicu. Toliki sveti, koje su Franjevački svjetovni red i cijela Franjevačka obitelj darovali Crkvi, naši su uzori. Zaštitnici su nam sv. Elizabeta Ugarska i sv. Ljudevit.

Po kanonskom pravu Katoličke Crkve, Red ima pravnu osobnost u Crkvi. Crkva nam je darovala Pravilo, koje je oblik našeg života, i potvrdila Generalne konstitucije koje nam ga pomažu živjeti. Nakon vremena formacije polažemo trajne zavjete života u Franjevačkom svjetovnom redu.

Mjesna bratstva imaju svoga ministra, vijeće i duhovnog asistenta. Mjesna bratstva su okupljena u područna bratstva, a sva područna bratstva na području jedne države čine nacionalno bratstvo OFS-a. Mi smo Sjeverozapadnohrvatsko (Zagrebačko) područno bratstvo OFS-a i pripadamo Nacionalnom bratstvu OFS-a u Hrvatskoj. Zajedno s drugim nacionalnim bratstvima tvorimo međunarodno bratstvo OFS-a kojem kao voditelji služe generalni ministar i Predsjedništvo međunarodnog vijeća FSR-a. Međunarodna središnjica Franjevačkog svjetovnog reda je u Rimu.