Na Taboru održana duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda

Za članove Franjevačkog svjetovnog reda iz Sjeverozapadnohrvatskog (Zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca, održana je u Samoboru u Kući susreta Tabor od 11. do 14. srpnja 2013., duhovna obnova pod naslovom “Tko ti može više dati, Gospodar ili sluga?” Program je osmislio p. Zvjezdan Linić, ali zbog bolesti, ostvarivao ga je p. Ivan Matić                                           

.Tabor072013 082_glave

Prisustvovala su braća i sestre iz 18 mjesnih bratstava: Bjelovar, Čakovec-sv.Nikola biskup, Karlovac-Presveto Trojstvo, Kloštar Ivanić, Koprivnica, Novi Marof, Samobor, Sisak-Galdovo, Varaždin-sv.Ivan Krstitelj, Virovitica, Beč, a iz Zagreba: Dubrava-sv. Mihael, Dubrava-Bezgrešno začeće BDM, Kaptol, Majke Božje Lurdske, Kozari Bok, Sveti Duh i Sveti Križ Siget.

Uz one koji su boravili u kući, mnoštvo braće i sestara iz Zagreb, Karlovca, Samobora i Virovitice dolazilo je na dnevni program.

Drugi dan duhovnih vježbi, u petak 12. srpnja u 9 sati pater Zvjezdan je okupljene trećoredce obradovao svojom prisutnošću i rekao nam:

„Pozdravljam vas i zahvaljujem. Moje stvari idu na bolje. Zahvaljujem vam na vašim molitvama, podršci, tako da nekako osjećam da pored liječnika, koje ja cijenim i zahvaljujem, pored liječnika vi ste moja najbolja logistika. Najviše činite. Bog vas blagoslovio i nagradio. I to je to. Vi danas prijepodne nastavite s meditacijom, molitvom i pjesmom. A onda ćemo popodne to isto nastaviti sa pouzdanjem u volju Božju. I neka se Bog proslavi. Tema je: Franjo, tko ti može više dati, Gospodar ili sluga? Gospodar.

Blagdan Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, proslavili smo molitvom krunice s p. Ivanom u procesiji kroz park oko kuće Tabor noseći kip Majke Božje.DV 3

Značaj duhovne obnove je dopustiti da nas Duh Božji potiče otkrivati što je Gospodin svakome od nas zaželio dati. To je milost i neponovljivo vrijeme u ovom času.

Pitanje “Tko ti može više dati, Gospodar ili sluga?”, poticalo nas je da promišljamo gdje smo, kada i u čemu stavili pred Gospodina prepreku do našeg srca (dali prednost raznim „slugama”). Koliko puta blokiramo slapove Božje milosti.

Isus Krist je odgovor na sva naša pitanja i tu nas sv. Franjo upućuje da Gospodar može sve i da se jedino isplati dati sve onome od koga je sve. To je živjeti evanđelje Gospodina Isusa Krista. Bog nam želi dati puninu a jesmo li spremni uvijek sebe dati i dopustiti, umrijeti sebi i svojim željama. Ali u snazi Krista Uskrnuloga može se prihvatiti i prigrliti križ i to onda preporađa i preobražava. Što više dajemo prostor da nas svjetlo Kristovo obuzme, veća je milost. Kad živimo u tom skladu, onda možemo i druge ljude usmjeriti na Isusa.

Na kraju, rasvjetljeni zajedno s Isusom možemo krenuti prema svakodnevnom životu, jer to je i smisao Tabora.

Izvještavaju: s. Hilda Švarcmajer, s. Agnes-Janja, OFS