Posjet bratstvima OFS-a u Hrvatskom Čuntiću i Sisku nakon potresa

Dana 28. prosinca 2020. godine jak potres magnitude 5.0 po Richterovoj ljestvici pogodio je Petrinju. Osim u užem epicentralnom području Petrinje, Siska, Gline i okolice, potres se osjetio i na području cijele središnje Hrvatske. Uslijedila je serija naknadnih potresa. Već sljedećeg dana, 29. prosinca 2020. godine, na istom se području dogodio razoran potres magnitude 6.2 po Richterovoj ljestvici. Osim značajnih materijalnih šteta ovaj je potres uzeo i sedam ljudskih žrtava. Nakon tog potresa na spomenutom području tlo podrhtava još i danas te mnogi ljudi strahuju od dodatnih šteta i stradavanja.

Na potresom pogođenom prostoru proteže se Zagrebačko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. Alojzija Stepinca koje ima 34 mjesna bratstva, a među njima su najugroženija bratstva u Hrvatskom Čuntiću i Sisku (Galdovo). Stoga smo ih odlučili posjetiti 3. siječnja 2021. U posjetu su bili područna ministra Terezija Vrankić, njezin zamjenik Tomislav Tulezi, područna blagajnica Mara Budimir i područni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač, TOR.

Bratstvo u Čuntiću ima 20 članova. Nekoliko braće i sestara, na čelu s ministrom bratom Josipom Hercegom i duhovnim asistentom i župnikom fra Petro Žagarom, OFM, dočekali su nas ispred crkve, ispričali nam priču o dobrim ljudima volonterima koji su drugi dan nakon potresa došli iz najjužnijeg kraja Hrvatske, Ćilipa, i stanovnicima Čuntića sanirali štete uzrokovane potresom, a radilo se o sanaciji krovova i dimnjaka. Nemaju članova koji su ostali bez kuće. No ima znatnih oštećenja na kućama, porušenih dimnjaka, razbijenih crjepova, oštećenih zidova, uništenog pokućstva. Zbog niza manjih naknadnih potresa štete će vjerojatno biti i veće. Otežavajuća okolnost je povremeni nedostatak električne struje, čega smo i sami bili svjedoci. Područno bratstvo im je kao prvu pomoć ostavilo 5.000 kn iz područne blagajne. Ne mogu ne spomenuti da je sisački biskup mons. Vlado Košić član OFS-a i bratstva u Čuntiću.

U Čuntiću se nalazi franjevački samostan (OFM) i crkva sv. Antuna Padovanskog koja je u ratu minirana i spaljena, a obnovljena je 2010. godine. Sada je na crkvi ozbiljno destabiliziran zvonik koji se nalazi između samostana i crkve; postoji opasnost urušavanja. Nastala je i pukotina između lađe i svetišta crkve. Jedna filijalna kapela je jako oštećena.

Bratstvo u Sisku ima 50 članova. Nemaju članova koji su ostali bez kuće. No neki članovi imaju oštećenja na kući i krovu i urušene dimnjake. Župna crkva, župna dvorana i samostan franjevaca konventualaca u Sisku imaju oštećenja. Jedna filijalna kapela je znatno oštećena. Kratko smo se susreli s duhovnim asistentom fra Mihaelom Pavićem, OFMConv ispred župne crkve sv. Josipa Radnika. S ministrom mjesnog bratstva bratom Stjepanom Irisom i njegovom obitelji susreli smo se u njihovu domu i uručili mu 5.000 kn kao prvu pomoć braći i sestrama

U susretu s fra Draganom Grizeljem, OFM, župnikom Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji (župa stradale djevojčice) i župe u Hrastovici, nekoliko kilometara od Petrinje, saznajemo da su obje crkve oštećene, a posebno crkva u Hrastovici koja je cijela napuknuta i kojoj prijeti urušavanje.

Zahvalni smo svima koji upućuju Gospodinu molitve za sve nas, koji nam pružaju podršku i pomoć, kako bismo imali snage, vjere i volje prevladati ove životne izazove.

Terezija Vrankić, OFS