8. sjednica Područnog vijeća Zagrebačkog područnog bratstva OFS-a

U subotu, 15. rujna 2018. godine, u prostorijama franjevačkoga samostana u Varaždinu održana je 8. sjednica Područnog vijeća Franjevačkoga svjetovnog reda Sjeverozapadnog (Zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca, posljednja u ovom trogodištu i u ovom sastavu.

Polazak je bio sa Kaptola, u 7:00 h odakle smo zajedno krenuli prema Varaždinu. U Varaždinu su nas srdačno dočekali domaćini – braća i sestre iz domaćeg mjesnog bratstva sv. Ivana Krstitelja, te fra Ivan Miklenić, OFM, gvardijan i fra Gordan Propadalo, OFM mjesni duhovni asistent OFS-a.

Na spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne ili Gospe Žalosne, svoj radni dan započeli smo slavljem svete mise u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Svetu misu predslavio je fra Tomislav Glavnik, OFMConv područni duhovni asistent u koncelebraciji sa fra Zvonimirom Brusačem, TOR, Predsjednikom konferencije područnih duhovnih asistenta. Fra Tomislav u svojoj propovijedi napomenuo je da ovaj današnji spomendan u uskoj svezi s jučerašnjim blagdanom Uzvišenja svetoga Križa. Pozvao nas je na promišljanje o patnji koju je Marija morala podnijeti, te da danas Marija Majka nudi mogućnost poistovjećivanja u bolima, a u čijem križu i patnjama imaju mjesto i sve naše patnje, trpljenja, boli i potrebe našega života. Nađimo u Gospi Žalosnoj utjehu za svoje patnje i križne putove na putu do vječnog života!

Poslije mise bila je pripremljena okrjepa koju su pripremili naši domaćini u dvorani Emaus, gdje se održavala sjednica.

Potom je uslijedio radni dio sjednice koji je započeo molitvom iz Obrednika. Pozdrave prisutnima vijećnicima Područnog vijeća OFS-a i Područnoj predsjednici Franjevačke mladeži Pauli Stier je uputio područni ministar br. Zdenko Viljevac. U duhovnom nagovoru fra Zvonimir podsjetio nas je da se nalazimo u godini 40. obljetnice odobrenja Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda. Potom su podnesena Izvješća o bratskim i pastoralnim pohodima mjesnim bratstvima OFS-a za trogodište, Izvještaji Povjerenstava o radu te Izvješčće Konferencije područnih duhovnih asistenata.

U drugom djelu sjednice, poslije ručka, vijećnici su radili na pripremi 37. Redovnog i 7. Izbornog područnog kapitula koji će se održat 10. studenoga 2018. godine, u prostorijama franjevačkoga asamostana, u Zagrebu, Sveti Duh 31.

Sjednica je završena u 16:00 sati molitvom iz Obrednika OFS-a nakon koje smo se uputili prema svojim domovima u Bjelovaru, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu.

s. Dubravka Mandaković, OFS