Festival kršćanskoga kazališta na Svetom Duhu

Ovogodišnji 4. Festival kršćanskoga kazališta (1.-3. i 8.-10. lipnja 2018.) imao je temu Bog – snaga za život te se održavao u Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu u organizaciji Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca i Veritasa-glasnika sv. Antuna Padovanskoga. U šest dana ugostio je devet predstava iz šest gradova– Zagreb, Visoko, Osijek, Pula, Široki Brijeg i Sarajevo, a u popratnom je programu održano pet radionica. Predstave su izvodili profesionalci i amateri, što je uz popratne programe te razgovore s publikom nakon izvedbi još jedna posebnost ovoga Festivala.

Trećeg dana festivala, u nedjelju 3. Lipnja, u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu predstavu „Fra Didak – sebet nas i naše dice” Mirele Lovrić izveli su članovi Franjevačkog svjetovnog reda i FRAMA-e sa Širokog Brijega. Predstava je nastala prošle godine na inicijativu fra Dane Karačića, mjesnog duhovnog asistenta OFS-a na Širokom Brijegu u znak spomena i zahvale za sve ono što je za cijelu Hercegovinu učinio fra Didak Buntić, a osobito za spas 15.000-17.000 djece od sigurne smrti od gladi. Fra Dane je naglasio kako se za fra Didaka može reći da je bio „orijaš Hercegovine”, jer bez ovog najvećeg sina Hercegovine, Hercegovine ne bi bilo ili barem u ovom smislu kakva je danas.

U predstavi se može upoznati prilike u Hercegovini na kraju 19. i početkom 20. st. Prati se razvoj širokobriješke gimnazije i osobit procvat nakon što se u nju kao profesor iz inozemstva vratio fra Didak. Oživio je Hercegovinu, kao profesor se isticao dobrotom, blagošću, plemenitošću, a u odgoju su mu ideal bili samostalnost, samosvijest, poštenje i osjećaj odgovornosti. Brinuo se i za glazbenu naobrazbu, ali je poučavao i u poljodjelstvu. Bio je svjestan da se ništa neće postići s nepismenim narodom. Stoga je poticao tečajeve za nepismene u to uključujući već one koji su se opismenili po principu „svatko je u stanju naučiti drugoga ono što već i sam zna”.

No, u ratnim godinama i uslijed suše glad se uvukla u gotovo svaku obitelj. Svjestan toga, pisao je na sve strane, i sam obilazio Beč, Zagreb i zemaljsku vladu u Sarajevu, da bi u konačnici izveo jedinstveni pothvat u povijesti, te tisuće gladne djece iz Hercegovine smjestio u imućne obitelji u Slavoniji, Srijemu i Bačkoj i tako ih spasio od sigurne smrti. Tu je pokazao svu svoju ljudsku, franjevačku i svećeniku većinu.

U predstavi se na vrlo dojmljiv način prikazuju strepnje žena, majki čiji su muževi na bojišnicama, a one same s nejačadi. Do izražaja dolazi majčinska ljubav, jer na oproštaju mnoge svoje jedince vide posljednji put. No, djecu puštaju u nepoznato, ali i u siguran spas sa „svetim čovjekom” (jer fra Didak nije svatko) u čemu im pomaže vjera u Boga. Stoga uz posljednji zagrljaj djeci daju savjet da slušaju one kod kojih će doći i da sačuvaju svoju vjeru. Oni pak ostaju s vjerom, jer „nama koji ovdje ostajemo samo vjera pomaže. Molit ćemo Boga da zaustavi rat, da se naši vrate s bojišta. Uzdajmo se u Boga da će se djeca vratit, rodit zemlja, da ćemo se spasit od ove gladi. U Boga se uzdajmo ko i naši stari, uz Boga i Bogu uz našu golgotu, teško nam je ali zdurat ćemo, jer rođena gruda ne da na sebe, kakva god da je, naša je ova kršna Hercegovina”. (kta/ika)

Dvorana je bila premala za sve zainteresirane, a nakon izvedbi publici su se predstavili i svetoduški OFS i Frama.

U prepunoj Dvorani sv. Franje u nedjelju, 10. lipnja zatvoren je četvrti Festival kršćanskoga kazališta. Nakon predstave, selektorica festivala, prof. dr. sc. Sanja Nikčević uručila je priznanje izvođačima te se kratko obratila publici, naglasivši kako je festival iznimno važno događanje i za publiku i za izvođače koji stvaraju predstave utemeljene na kršćanskim vrijednostima te istaknuvši kako je ovo izdanje festivala svojom temom i predstavama pokazalo da vjernici nisu nerealni zanesenjaci već da se spremno suočavaju sa svim životnim tegobama, kao i konačnošću, odnosno smrti. U obraćanju publici organizator fra Ivan Marija Lotar, OFMConv  zahvalio je svima koji su festival podržali: publici, kreativnom timu, medijskim pokroviteljima, sponzorima te volonterima. Provincijalni ministar Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević, također je zahvalio svima, te napomenuo kako festival želi biti mjesto na kojemu se plodno razvija kazališna umjetnost s kršćanskim predznakom, te na kojemu se prikazuju dobre i kvalitetne predstave. Istaknuo je kako se nada da će festival potaknuti i druge župe i gradove u zemlji da organiziraju slične projekte te uz pozdrav i zahvalu mnogobrojnoj publici službeno zatvorio festival.

Svojim programima četvrti je Festival kršćasnkoga kazališta potvrdio i pokazao kako se u nišama društva, koje nisu prisutne u medijima i koje se ne financiraju iz državnih i gradskih proračuna, stvaraju kvalitetne i zanimljive predstave kršćanskoga nadahnuća za koje postoji velik interes i naklonost publike, a temom Bog kao snaga za život poslao je poruku kako se unatoč životnim nedaćama, nemirima i teškoćama u Bogu nalazi mir i oslonac kao zalog za novi život nakon smrti.

Poslušajte audiozapis gostovanja fra Dane kod Vedrane Vidović u emisiji Kulturni mozaik, 15. lipnja 2018. Na radio Međugorju

https://www.radio-medjugorje.com/3189-u-zagrebu-izvedena-predstava-fra-didak-sebet-nas-i-nase-dice