Hodočašće Sjeverozapadnohrvatskog područnog bratstva OFS-a i Frame u Molve

Sjeverozapadnohrvatsko (Zagrebačko) područno bratstvo OFS-a bl. Alojzija Stepinca zajedno sa Franjevačkom mladeži iz našeg područja hodočastilo je u subotu, 5. svibnja 2018. godine Majci Božjoj Molvarskoj u Molve.

Okupilo se oko 350 braće i sestara Franjevačkoga svjetovnog reda i članova Franjevačke mladeži, mjesnih bratstva našega područja.

Geslo godišnjeg susreta je „S Marijom upoznajmo svoje područje – produbimo svoje zajedništvo!”.Susret je započeo u župnoj crkvi Uznesenja BDM na nebo molitvom franjevačke krunice koju je predvodio fra Zvonimir Brusač, TOR. Za vrijeme krunice bila je prigoda za ispovijed.

Gradnja Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo započela je 1853. godine, a završena je nakon gotovo 10 godina gradnje – crkva je blagoslovljena 9. studenog 1862. godine. Župu i Crkvu Marijina uznesenja zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper povjerio je 17. studenog 1966. godine na upravu Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualca.Domaćini, članovi mjesnog bratstva OFS-a u Čuntiću, predvođeni fra Filipom Musom, duhovnim asistentom i s ministrom s. Antonijom Kokoša, spremno su nas dočekali pred crkvom izražavajući srdačnu dobrodošlicu.

U crkvi okupljene hodočasnike pozdravila je ministra MB Molve s. Antonija Kokša, potom duhovni asistent MB Molve fra Filip Musa, OFMConv koji je predstavio svetište i župu u Molvama, područni ministar br. Zdenko Viljevac i područna predsjednica Frame, Paula Stier.

Euharistijsko slavlje predslavio je provincijalni ministar fra Josip Blažević, OFMConv u koncelebraciji sa duhovnim asistentima. U propovijedi je napomenuo kako je radost obilježje i poslanje svjetovnog franjevaca. Gospodin traži sve i ono što nudi pravi je život, radost zbog koje smo stvoreni. On nas želi svetima i ne očekuje da budemo zadovoljni nekim prosječnim, bespolodnim, nedosljednim životom. Svetac je sposoban živjeti radosno i sa smislom za humor. Pri tome ne gubi vezu sa stvarnošću, obasjava druge pozitivnim duhom i punim nade. Biti kršćanin znači imati “radost u Duhu Svetom”. Ako dopustimo da nas Gospodin izvede iz naše čahure i da nam promjeni život, moći ćemo ostvariti ono o čemu govori sveti Pavao: “Radujte su uvijek u Gospodinu, ponavljam, radujte se” (Fil 4,4). Bog je stvorio čovjeka jednostavnim. U svakoj prilici treba sačuvati prilagodljivost duha i u svakoj prigodi biti zadovoljan. To je ono što je živio sveti Franjo Asiški, kadar ganuti se od zahvalnosti pred komadom tvrdog kruha, ili radosti hvaliti Boga zbog lahora koji mu je milovao lice.

Poslije mise, uslijedio je kratak nastup pjevačkog sastava KUD-a Molve i ručak kojeg su za hodočasnike pripremilie članice OFS-a MB Molve.

Poslijepodnevni program naslovljen je „Rastimo zajedno”, a bio je obilježen nastupom Frame, te predstavljanjem mjesnih bratstava OFS-a i Frame.

Molitvu Večernje iz Časoslova predvodio je fra Vladimir Vidović, OFMConv.

Nakon završnog blagoslova uputili smo se pješice do kapelice Čudotvorne Majke Božje Molvarske. Po završetku molitve, oprostivši se od Majke Božje Molvarske, krenuli smo put naših domova.

Dubravka Mandaković, OFS