MB Kaptol hodočastilo Gospi od Utočišta u Aljmašu

U subotu 14. travnja 2008, godine naše je bratstvo po prvi put hodočastilo Gospi od Utočišta u Aljmaš. Usput smo obišli i Vukovar.

Aljmaš je ljupko selo u istočnoj Slavoniji, nedaleko od ušća Drave u Dunav, a spominje se već 1338. godine. Marijansko svetište u Aljmašu postoji već više od tri stotine godina, a svake godine privuče oko stotinu tisuća hodočasnika, pretežno iz Osijeka i okolice.

Po dolasku smo prvo na aljmaškoj “Kalvariji” izmolili pobožnost Križnog puta, a zatim smo obišli Svetište. Svetu misu slavili smo sa hodočasnicima iz župe Resnik. Nakon mise nas je pozdravio dugogodišnji župnik i upravitelj svetišta vlč. Ante Markić, te nas upoznao s dugom i nemirnom povijesti mjesta i svetišta.

Godine 1704. godine isusovci su zbog Rákóczyjeve bune bili primorani napustiti Lug u Baranji, pa su prenijeli Gospin kip u Aljmaš i smjestili ga u tamošnju skromnu crkvu građenu od šiblja. Kako je Gospin kip u Aljmašu “našao svoje utočište”, aljmaška Gospa je dobila naziv “Gospa od Utočišta”. Četiri godine kasnije je sagrađena nova crkva, a uskoro se na jednom od okolnih brežuljaka podiže i “Kalvarija”. Godine 1846. u velikom je požaru izgorjela crkva s Gospinim kipom, pa je već naredne godine počela izgradnja nove crkve, a 1857. godine biskup Strossmayer je darovao Svetištu novi, današnji Gospin kip, izrađen u Beču.

Crkva Gospe od Utočišta sravnjena je do temelja u Domovinskom ratu, a oštećeni Gospin kip je pod neobičnim okolnostima pronađen u ruševinama crkve i prenesen u Osijek. Nakon sedam godina Gospa se 1998. godine s Aljmašanima vratila iz progonstva. Na mjestu stare izgrađena je 2001. godine moderna nova crkva. Sveti otac Ivan Pavao II. je 7. lipnja 2003. godine u Osijeku, prilikom svog trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj, na svečanom euharistijskom slavlju okrunio kip Gospe aljmaške.

Na povratku iz Aljmaša obišli smo Ovčaru, bivšu farmu istočno od Vukovara, mjesto najvećeg pojedinačnog pokolja Domovinskog rata, gdje smo se u tišini pomolili za više od 260 žrtava, uglavnom ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice. Posjetili smo i Spomen dom Ovčara koji je otvoren 2006. godine u hangaru gdje su ubijeni proveli posljednje sate života.

Zatim smo se uputili na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, koje je najveća masovna grobnica ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi nakon II. svjetskog rata. Iz grobnice je ekshumirano 938 tijela, a na njihovom mjestu postavljeno isto toliko bijelih križeva. Uz središnji spomenik, tzv. “zračni križ” zajednički smo se pomolili za pokoj duše svih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Naposljetku smo posjetili franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, gdje nas je dočekao gvardijan fra Ivica Jagodić i govorio nam o povijesti crkve i franjevaca u tom lijepom gradu.

Više o aljmaškom svetištu te crkvi sv. Filipa i Jakova i memorijalnim lokacijama u Vukovaru možete pročitati ovdje:

http://www.svetiste-aljmas.hr/

http://filipjakov-vu.com/o-nama/

http://www.mcdrvu.hr/memorijalne-lokacije/spomen-dom-ovcara/

http://www.mcdrvu.hr/memorijalne-lokacije/memorijalno-groblje-zrtava-domovinskog-rata-u-vukovaru/

preuzeto sa: http://kaptol.ofs.hr/hodocasce-gospi-od-utocista-u-aljmasu/