Prosvjedno pismo mjesnoga bratstva OFS-a Sisak – Galdovo

Draga braćo i sestre,

mjesno bratstvo OFS-a Sisak – Galdovo je 12. travnja uputilo prosvjedno pismo Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlade Gotovca u Sisku.
Iako je povod nastao u lokalnoj sredini u kojoj naša braća i sestre iz ovoga mjesnog bratstva žive i djeluju, sadržaj se tiče svih nas jer je riječ o temi koja je važna kako za obrazovanje, tako i za naše društvo u cjelini.

Prosvjedno pismo možete pročitati u nastavku:

U medijima smo saznali vijest da će 17. travnja na Dječjem odjelu u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac – Sisak biti predstavljena slikovnica o istospolnim obiteljima pod nazivom Moja dugina obitelj. Budući da je spomenuta slikovnica izazvala burne reakcije i prijepore u hrvatskom društvu o čemu se očitovalo i Ministarstvo obrazovanja i brojne udruge smatramo kako predstavljanje takvog jednoga djela u javnoj ustanovi nije primjereno.

Poslanje Narodne knjižnice i čitaonice kako stoji na mrežnim stranicama knjižnice jest približiti informacije, znanje i kulturu žiteljima grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i njihovim gostima, odgovoriti na potrebe i zahtjeve korisnika odabranim, stručno utemeljenim aktivnostima i mrežnim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnoga života svakog pojedinca u zajednici te se upravo ovim činom niječe samo poslanje.

Uvažavajući pluralističko društvo u kojem živimo i poštujući različitost koja nas određuje smatramo kako predstavljanju ovoga uratka nije mjesto u Narodnoj knjižnici i čitaonici i to nikako na Dječjem odjelu.

Kao članovi Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda izražavamo veliko nezadovoljstvo predstavljanjem slikovnice Moja dugina obitelj u Narodnoj knjižnici i čitaonici jer ono vrijeđa naše vjerske osjećaje te je u potpunoj suprotnosti sa prirodnim i moralnim svjetonazorom kojega mi živimo.

Također, izažavamo svoju građansku zabrinutost, u ime pluralističkog društva i različitosti koja postoji što se u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac ne predstavljaju i druga djela, primjerice kršćanskog svjetonazora, upravo u svrhu nepristrane obaviještenosti, obrazovanja i bogaćenja kulturnog života.

Ovakvim selektivnim pristupom predstavljanju određenih i pomno odabranih pojedinih djela očitog ideološkog usmjerenja pokušava se mijenjati društvena paradigma te se ovakvim i sličnim postupcima ugrožava naš identitet.

Članovi Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sisak-Galdovo

Sisak, 12. travnja 2018. godine