Održan bratski i pastoralni pohod MB Sveti Duh, Zagreb

Održan je bratski i pastoralni pohod članova Područnoga vijeća OFS-a vijeću i bratstvu OFS-a u na Svetom Duhu, u Zagrebu, koji je uobičajen na polovini mandata mjesnoga vijeća u nedjelju, 28.01.2018. godine.

Bratski pohoditelj bio je ministar Zagrebačkoga područnog bratstva OFS-a br. Zdenko Viljevac, dok je Pastoralni pohoditelj bio područni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač,TOR.

Pohod je započeo susretom pohoditelja s Mjesnim vijećem koje ih je upoznalo sa životom i radom mjesnoga bratstva. Pohoditelji su pregledali i knjige bratstva i dokumenatciju u kojima je i pisano zabilježeno sve što je važno u životu bratstva i radu Vijeća. Uz navedeno, pohoditelji su se zanimali za molitveni i duhovni život bratstva, početnu i trajnu formaciju, suradnju s Framom, produbljivanje franjevaštva.

Potom su pohoditelji sudjelovali na redovitom mjesečnom susretu bratstva, koji je započeo molitvom Večernje, nakon čega su pozdravili članove bratstva i izrekli nekoliko uvodnih riječi. Fra Zvonimir je poticajno govorio o dijalogu za kojeg nema alternative. Dijalog upravo podrazumijeva susret različitih identiteta i njihov uzajamni respekt, kao i otvorenost da se u susretu s drugima i drugačijima uvijek može nešto novo spoznati i naučiti, uzajamno se možemo obogatiti. Iskreni dijalog s drugima može nam također pomoći da kod sebe i u sebi korigiramo neke nedostatke koje bismo bez susreta s različitima od nas teško uvidjeli i ispravili. Kulturu dijaloga treba gajiti u bratstvu koje je važno za zajedništvo. Treba razgovarati, govoriti i slušati, druge vrjednovati i poštivati. Postoji dijalog vijeća i bratstva, dijalog vijeća i bratstva, dijalog duhovnog asistenta i bratstva.

Nakon poticajnih riječi, susret se nastavio razgovorom između pohoditelja i svih članova bratstva o motivaciji za dolazak u Franjevački svjetovni red. Službeni dio susreta je završio, te je uslijedilo, euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu koju je predslavio je fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana na Svetom Duhu, područni i mjesni duhovni asistent OFSa, u suslavlju s fra Zvonimirom Brusačem.

Nakon euharistije, uslijedilo je druženje braće i sestara s pohoditeljima. Na kraju pohoditelji su upisali svoje dojomove u Knjigu bratskih i pastoralnih pohoda Mjesnoga bratstva.