Preminuo fra Ivan Markanović, OFMCap, duhovni asistent OFS-a i urednik lista “Ljudima prijatelj”

Noćas (14. lipnja) u 00.30 sati, u Kliničkoj bolnici Dubrava, od zastoja srca, u 56. godini života, 31. godini redovništva i 28. godini svećeništva, iznenada je u Gospodinu preminuo naš brat fra Ivan Markanović, franjevac kapucin – svećenik (1962. – 2017.)

Sprovod pokojnika bit će u petak 16. lipnja 2017. u 16.30 sati, na Groblju Miroševac u zagrebačkoj Dubravi.

Misa zadušnica služit će se prije pokopa u crkvi Sv. Leopolda B. Mandića u 14.30 sati.

Gospodin, čije je milosrđe i ljubav, neka ga primi u svoje vječno Kraljevstvo i svako dobro djelo koje je za života naš brat Ivan činio, osobito brinuvši se za bolesnu braću svećenike i redovnike, služivši braći i sestrama kao duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i franjevačke mladeži, milostivo nagradi!

Curriculum Vitae
Fra IVAN MARKANOVIĆ, OFMCap

Rođen je 10. veljače 1962. u Josipovcu kod Osijeka od oca Petra i majke Bosiljke r. Grgić.

Kao kandidat, u Hrvatsku kapucinsku provinciju primljen je na blagdan Sv. Franje Asiškog 4. listopada 1981.u Zagrebu. U samostanu sv. Mihaela u Donjoj Dubravi boravio je do ljeta 1982. Te godine pohađao je prvu godinu Teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga primljen je u novicijat u Karlobagu, gdje je ostao cijelu 1983. godinu. Prve redovničke zavjete položio je 4. rujna 1983. u Karlobagu. Po završetku novicijata vratio se u Zagrebu, u zajednicu sv. Mihaela, gdje do travnja 1984. pohađao drugu godinu filozofskog studija na KBF.
Od 4. travnja 1984. do 24. svibnja 1985. bio je u JNA u Pančevu. Po završetku vojnog roka vratio se u Zagrebu gdje je nastavio pohađati Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.Doživotne zavjete položio je 19. rujna 1987. u Zagrebu zajedno s pokojnim Franjom Fodorom.

Fra Ivan je za đakona zaređen u Osijeku, 15. svibnja 1988. polaganjem ruku Đakovačkog nadbiskupa msgr. Ćirila Kosa. Za svećenika ga je zaredio Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Gabriel Montalvo, u Zagrebu 25. lipnja 1989. godine. Pastoralnu praksu, pod vodstvom fra Bone Z. Šagija, završio je u Varaždinu u školskoj godini 1989/1990. Po završetku te godine premješten je u Zagreb gdje je nastavio svoj daljnji studij na Katehetskom institutu u Zagrebu i u isto vrijeme radio kao kateheta u našem samostanu Sv. Mihaela, obavljajući i druge pastoralne službe do 1991. Te godine, nakon provincijalnog kapitula imenovan je za voditelja Centra za duhovna zvanja u Varaždinu, gdje je ostao do 1995 godine.

Od godine 1995 do 2003. boravio i djelovao u našem samostanu u Dubrovniku, a 1999. imenovan je privremenim upraviteljem župe Sv. Đurđa na Osojniku (Dubrovnik) koju je obavljao kroz jednu godinu. Godine 2003. opet je premješten u Zagreb, u samostan Sv. Mihaela gdje je ostao sve do 2014. obavljajući različite pastoralne službe u župi sv. Mihaela. Na zasjedanju HBK od 5.- 7. studenoga 2008 fra Ivan je imenovan povjerenikom za svećenike s poteškoćama pri Vijeću HBK za kler. Tu službu revno je obnašao sve do smrti.

U proljeće 2015. fra Ivan u listopadu iste godine je došao u samostansku zajednicu sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi. Između ostalih dužnosti i svakodnevnih obaveza u župi i samostanu, imenovan je za nacionalnog, provincijskog i mjesnog duhovnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda. U isto vrijeme obnašao je službu duhovnika Katoličke Udruge medicinskih sestara – ogranak Zagreb.

Posljednje dvije godine (2016. – 2017.) bio je i urednik lista Sv. Leopolda Mandića „Ljudima prijatelj“.

Na blagdan sv. Ante imao je misu u Sisku i sam se automobilom dovezao u samostan. Za vrijeme Večernje molitve u 18 sati, spustio se u kapelu i požalio se da osjeća jaku bol u prsima. Braća su odmah pozva Hitnu pomoć. Odvezen u KBC Dubrava gdje se liječničko osoblje svim silama trudilo da mu spasi život, ali sve je bilo uzalud. Srce mu je prestalo raditi pola sata iza ponoći 14. lipnja ove godine.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine! Počivao u miru Božjem!