OFS – Mjesno bratstvo sv. Nikole biskupa Čakovec, od 1886.-2017.

Prvi zapisi u Čakovcu o OFS-u odnosno o Trećem redu sv. oca Franje pisani su 1886. i djeluju kao katoličko društvo pod nazivom „Savez Trećeg reda sv. Franje“. U Čakovcu se nalazila kuća matica za cijelo Međimurje, a prvi na čelu uprave bio je p. Ludovik Horvat. Bilo je mnogo članova i broj je stalno rastao, tako da se organiziraju sekcije i djeluju na području svojih župa u Međimurju.

Karakterističan je život trećoredaca za Prvog svjetskog rata osobito po euharistijskom životu. Zajednica u to vrijeme broji oko 600 članova. Aktivno djeluje u crkvi kao i izvan nje. Organiziraju procesije, pripremaju priredbe čiji prihod namjenjuju za obnove crkava, za svete mise, a osobito preuzimaju brigu za školovanje siromašne djece, a svoj velik doprinos dali su 1938. za izgradnju Katoličkog doma.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog okolnosti koje nastaju, mnoge se župe odcjepljuju od matice TR u Čakovcu i postaju samostalne.

Godine 1956. voditelj bratstva TR postaje p. Pavao Graf za čijeg se mandata broj članova TR znatno povećaju. On širi franjevačku obitelj mnogim franjevačkim zvanjima. Odobrenjem Pravila iz 1978. naziv TR (Treći red) mijenja se u FSR (Franjevački svjetovni red). Opslužuje se Pravilo sv. Franje, služe se Obrednikom, Pravilima i Konstitucijama. Polažu se zavjeti siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Kroz 130 godina postojanja zapisa u knjigama prošlo je oko 1250 članova FSR-a. Duhovno vodstvo su franjevci Prvog reda.

Naše bratstvo OFS-a danas broji 56 članova. Primjenom Pravila iz 1978. zajednicu pravno i organizacijski vodi Vijeće i ministra bratstva.

Biti brat ili sestra u OFS-u je biti svjedokom poniznosti, ljubavi, praštanja i svjedokom našeg svetog oca Franje na svakome mjestu, ma s kim se družili i kamo odlazili. Znamo da i nevjernici trebaju našu ljubav, da i oni osjete što svjedočimo i komu pripadamo. Budimo spremni na svakodnevne kušnje i znati se nositi s njima. Vjerujem da svaki čovjek u svom srcu nosi zrno dobrote i ljubavi. Ako želimo svjedočiti Isusa moramo živjeti tako da odašiljemo radost, ljubav i mir, velikodušno prema svakom čovjeku, gledajući ga kao brata, ne očima vida već očima srca. Nemojmo poći u oluje i vjetrove ovoga svijeta. Budimo jaki i postojani, budimo prava i istinska djeca našega serafskog oca Franje.

Mjesec je prebiranja i promjena u našem bratstvu. Molimo našeg svetog oca Franju da nam izmoli prosvjetljenje i jakost Duha Svetoga da prosvijetli naš um i naša srca da se izaberu braća i sestre u Vijeće koji će s ljubavlju i poniznošću voditi naše bratstvo OFS-a.

Na kraju što ne pisati ako ne o radosti i slavlju. Naše dvije sestre prošle su godine slavile 60 godina djelovanja u OFS-u, sestra Elizabeta Herjvec i sestra Terezija Levačić,u OFS su ušle sa osamnaest godina života, a jedna sestra slavila je 50 godina djelovanja u OFS-u to je sestra Ivka Vukina, koja sada ima 92 godina života. Sa cvijećem i prigodnim darovima posjetili smo ih u njihovim domovima. Drage naše sestre neka i dalje cvatu u vrtu našeg oca Franje i neka budu nositeljice ljubavi, mira, poniznosti i strpljivosti u ovome svijetu.

Mir i dobro!

Ana Kolarić, ministra
MB OFS-a sv. Nikola biskup Čakovec