SLOBODNO DANO OBEĆANJE – Prvi privremeni zavjeti OFS-a sv. Nikole biskupa u Čakovcu

SLOBODNO DANO OBEĆANJE
Prvi privremeni zavjeti OFS-a sv. Nikole biskupa, Čakovec
Na blagdan sv. Elizabete 17. 11. 2010. godine tri novakinje iz našeg bratstva, sestre Branka Majerčak, Dragica Sklepić i Jadranka Jurišaga Ivaci dale su zavjet služenja u OFS-u sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Za ovaj čin pobožnosti su se pripremale kroz godinu dana, pristustvovale su mjesečnim skupštinama Mjesnog bratstva i svojim susretima pod vodstvom učiteljice novaka Ljubice Posavec, njene pomoćnice Edite Šanta Lesjak i duhovnog asistenta fra Anđelka Rakhela. Želju za zavjetovanjem izrazile su pismenom molbom ministri bratstva Ani Kolarić. Vijeće se sastalo i razmotrilo njihove molbe, saslušalo mišljenje učiteljice novaka, te tajnim glasovanjem izglasalo njihovo zavjetovanje. Svečanost je započela ulaznom procesijom zavjetovanica sa upaljenim svijećama uz pratnju duhovnog aisistenta i sestara i braće, te pjesmu Župnog ženskog zbora. Zavjetovanice su pročitale misna čitanja za taj dan. U kratkoj homiliji slavitelj fra Anđelko Rakhel govorio je o nastanku Pravila franjevačkog reda i sv. Elizabeti. Iako je potekla iz bogate obitelji, prihvatila je poziv nadahnut sv. Franjom. Željela je u malenima, bolesnima, onima na rubu društva, vidjeti Isusa Krista i njima iskazivati ljubav Božju. Bila je čovjek dobročinitelj, sama je živjela sa siromašnima, pomagala je u najnižim službama onoga društva. Živjela je od rada svojih ruku, htjela je graditi bolji poredak, sa više pravednosti u njemu. Svojim primjerom ona nam svijetli, da znamo gledati očima srca na svoje bližnje i potrebne. Primjer sv. Elizabete i drugih svetaca, nek ne budu samo nama primjer, već da i mi idemo njihovim stopama, te tako ostvarimo dio onoga što su oni ostvarili. Svečani čin pobožnosti, zavjetovanje, proteklo je s puno radosti u srcima zavjetovanika i ostallih sestara i braće FSR-a, kao i cijele Crkve. To je ujedno i crkveni čin, kojim se član uključuje u red, u kojem cijelo bratstvo vodi brigu o svom članu da radi na ljudsku dobrobit i dobrobit Crkve. Na kraju slavitelj je čestitao novozavjetovanima, najavio novu kandidaturu za one koji će se oduševiti za život po Evanđelju i prijaviti se. Čestitkama se pridružilo cijelo bratstvo.
Svečano slavlje, kao što i priliči za bladgan sv. Elizabete, završilo je domjenkom u samostanskoj blagovaonici na kojem su bili i članovi obitelji i rodbina zavjetovanica, simpatizeri, kao i članice zbora koje su pjevanjem u crkvi uveličale naše slavlje.
Za FSR sv. Nikole biskupa Katica Šinko.