Proslava 120 godina OFS–a u Virovitici

Mjesno bratstvo OFS-a Virovitica je 16.10.2010. obilježilo 120 god. od svog osnutka. Kratko svjedočanstvo donosi sestra Marica Domokuš, ministra bratstva u Virovitici.

Iz 1890 potječe prvi sačuvani imenik bratstva u kojem je od 1890 do 1913 upisano 256 članova. 1913. je nabavljen novi imenik. Do 1920 je upisano 440 članova. Te brojke bude žal za tim vremenom, jer današnje bratstvo broji 61 člana. No Gospodin bdije nad ovim bratstvom, koliko god ono bilo malobrojno jer ovo“ malo stado“ djeluje u svojoj župi živeći evanđelje. Osim što redovno održavamo mjesečne skupštine, organiziramo brojne aktivnosti karitativnog i duhovnog sadržaja. Organiziramo svake godine u korizmi pješački križni put od Virovitice do susjedne župe Milanovca u kojem sudjeluju više stotina župljana. Zatim organiziramo hodočašće Gospi od Utočišta u Voćin, gdje dijelom pješačimo kroz šumu slaveći Gospu molitvom i pjesmom. Uoči Božića i Uskrsa obilazimo štićenike Doma za starije i bolesne osobe u Borovi i sudjelujemo u župskom karitasu. Mnogi članovi su svakodnevno na sv. misi , a prije sv. mise predmole krunicu. To su neke aktivnosti bratstva.
Sam jubilej obilježili smo trodnevnicom u zajedništvu sa župljanima i sa bratstvom iz Bjelovara, Bušetine i Cernika. Subotnji susret je bio prilika za druženje i upoznavanje između bratstava. U bogatom duhovnom nagovoru koji je za nas pripremio fra Petar Cvekan mogli smo produbiti naše duhovne spoznaje o trostrukom pozivu koji Bog upućuje čovjeku : biti čovjek, biti kršćanin i biti redovnik – odnosno Bogu posvećena osoba .
Nakon sv. mise slijedio je svečani ručak a zatim nastavak druženja i predstavljanje bratstava. Tu priliku smo iskoristili za opširnije predstavljanje našeg bratstva u power point prezentaciji, gdje smo načinili pregled povijesnih podataka i sadašnjeg rada. Zahvalni smo Gospodinu za sve milosti koje smo primili kroz ovih 120 godina i što naše bratstvo još uvijek živi djeluje. Drago nam je što smo ovako lijepo mogli obilježiti ovaj jubilej i posvijestiti si da je Bog dao sv. Franji braću, pa tako i naše bratstvo.
Molimo Gospodina za naše bratstvo da u njemu uvijek bude braće koja će znati osluškivati Božju volju i živjeti evanđelje, koje je za nas jednako moderno kako u Isusovo vrijeme, tako u Franjino a isto tako danas u trećem tisućljeću.